Suunniteltu yleisen verokannan korotus nykyisestä 24 prosentista 25,5 prosenttiin vaikuttaa monin tavoin sekä kuluttajien että yritysten toimintaan Suomessa. Veronkorotuksen seuraukset heijastuvat laajalti yhteiskunnan eri aloille.
Arvonlisäveron nosto 25,5 prosenttiin aiheuttaa harmaita hiuksia erityisesti vanhojen laskutusjärjestelmien kanssa toimiville yrittäjille. Erityisesti desimaaliluvun sisältävä veroprosentti on tietyille järjestelmille haastava. Kaikki järjestelmät eivät nimittäin tunnista uudessa alv-kannassa olevaa desimaalipilkkua.
EmCen kirjanpito- ja palkanlaskentaohjelmissa tällaisia ongelmia ei kuitenkaan esiinny, sillä järjestelmä kykenee käsittelemään sujuvasti myös desimaalilukuja sisältävät verokannat. Järjestelmä hallitsee myös tilanteet, kun tapahtumia tulee käsitellä rinnakkain sekä vanhalla että uudella alv-prosentilla tai kun kyse on vanhan alv-prosentin aikaan liittyvän tapahtuman hyvityksestä.
Oleellinen kysymys on, milloin uutta verokantaa aletaan soveltaa tavaran tai palvelun myyntiin. Yleisesti ottaen voimaantulossa noudatetaan suoriteperustetta, eli ratkaisevaa on tavaran toimitus- tai palvelun suorittamisajankohta. Tilausajankohta, sopimuksen, tilausvahvistuksen tai laskun päivämäärä tai muut vastaavat seikat eivät vaikuta verokannan määräytymiseen.
Pääsääntönä on, että jos tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, myyntiin sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa. Jos kuitenkin asiakas maksaa elokuussa ennakkomaksun tavarasta, joka toimitetaan vasta syyskuussa, ennakkomaksuun sovelletaan 24 prosentin verokantaa, vaikka tavara toimitetaan syyskuussa.
ALV-kannan muutos on herättänyt paljon käytännön kysymyksiä. Uusi Pulssi MINI -webinaarisarja kokoaa lyhyitä tietoiskuja ajankohtaisista aiheista. Ensimmäisessä jaksossa Administer Groupin lakitiimin Rauli ja Tuomas antavat käytännön vinkkejä, mitä yrityksen on hyvä huomioida ALV-kannan muutoksessa. Katso tallenne ja nappaa vinkit talteen tästä >>