Digitalisaatio ja tilitoimistot – uhka ja suuri mahdollisuus

Vuonna 2028 kirjanpitäjiä ei enää ole.

Digitalisaatio-2

Ainakin mikäli Massachusetts Institute of Technologyn tutkijoita on uskominen.

Tilitoimistot ovat tutkimuksen mukaan yksi niistä toimijoista, jotka teknologian räjähdysmäinen kehittyminen tekee lähitulevaisuudessa tarpeettomiksi.

Mitä digitalisaatio on? Termiin kun törmää nykyään lähes päivittäin.

Pelkän sanahelinän lisäksi digitalisaatiossa on kyse teknologian radikaalista lisääntymisessä arjessamme. Laajemmin se viittaa koko yhteiskunnan läpäisevään, täysin uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja tuovaan aaltoon.

Puhutaan jopa 1700- ja 1800-luvun teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevasta, globaalista megatrendistä.

Työelämässä niin sanottu digitaalinen disruptio mullistaa kokonaisten toimialojen logiikan päälaelleen.

Ja tässä juuri tilitoimistot ovat kärkipäässä.

Onko tilanne valitettava? Vai peräti toivoton? Palataan siihen pian.

Katsotaan ensiksi pari esimerkkiä digitalisaation kaikille tarjoamista tuotteista.

Tällaisia ovat vaikkapa suomalainen, ruoan älypuhelimella kotiin tilaamisen mahdollistava sovellus Wolt, perinteisen taksialan haastava kyydityspalvelu Uber tai vaikkapa asuntojen lyhytaikaisen vuokraamisen mahdollistava Airbnb.

Nämä ketterät esimerkit ovat toki vain pisara digimeressä, mutta valottavat hauskojen ideoiden ja sulavan käyttökokemuksen lisäksi erästä toista mielenkiintoista seikkaa. Jokaisessa esimerkissä asiakkaalle lopulta tarjottava palvelu on nimittäin tuttu jo vuosien takaa. Take away -ruoka, kyyditykset ja majoitusala eivät ole varsinaisesti 2010-luvun uusia innovaatioita.

Huomionarvoista näissä digitalisaatio lapsissa onkin se, ettei mikään yrityksistä ”omista” lopputuotetta. Woltilla ei ole omaa keittiötä, Uberilla autoja tai Airbnb:llä omia kiinteistöjä. Digitaalisuuteen pohjautuvat ratkaisut vain tuovat tutut palvelut ja tuotteet käyttäjän lähelle entistä sulavammin. Välikäsiä ja prosesseja vähentäen sekä käyttäjälle tarjottavaa palvelukokemusta merkittävästi parantaen.

Jatkossa tämä on tilanne myös tilitoimistosi kohdalla.

Digitaalisuus avaa tilitoimistoille uusia ovia

Entä sitten tilitoimistot? Mikä muuttuu? Ovathan taloushallinnon ohjelmat ovat olleet sähköisiä jo vuosikymmeniä?

Aivan totta. Taloushallinnon sovellukset ovat olleet digitaalisia (tietokoneella toimivia ohjelmistoja) jo vuosikymmeniä. Nykyisessä digitalisaatiossa ratkaisut ovat kuitenkin kehittyneet ennennäkemätöntä vauhtia. Niin rajusti, että monet ennen ihmistyötä vaativat prosessit voidaan jättää sovellukselle kokonaisuudessaan.

Tämän voisi katsoa asettavan kirjanpitäjän työn ja koko alan uhanalaiseksi. Mutta tässäkin tapauksessa muutos on mahdollisuus.

Edes kehittyinen sovellus ei voi tehdä kaikkea. Kenties puuduttavienkin rutiinien jäätyä automaation kontoille voivat kirjanpitäjät keskittyä muuhun. Tämä muu voi olla asiakkaiden konsultointia, raporttien tulkintaa ja muuta asiakasyritysten liiketoiminnan maksimointia tukevaa toimintaa.

Valinta on tilitoimiston.

Woltin kaltaiset sovellukset eivät ole poistamassa ravintolaillallisia eikä internetin tarjoama valtava avoimen tiedon määrä poista korkeakouluja tai kirjastoja maailmasta.

Tämä logiikka pätee myös tilitoimistojen kohdalla. Kuitenkaa pelkkä tilitoimiston investointi teknologiaan ei riitä. Pitää olla valmis muuttumaan.

Miten tilitoimisto voi reagoida?

  1. Ole valmis muuttumaan ja muuttamaan nykyisiä toimintapojasi
  2. Suunnittele automaation vapauttaman ajan käyttö organisaatiossasi
  3. Tarjoa asiakkaillesi nykyaikainen, ajasta ja paikasta riippumaton palvelukokemus – se on myyntiargumentti itsessään
  4. Konsultoi ihmisenä ihmiselle numeroiden ja manuaalisten rutiinien käsittelyn sijaan – miten voin auttaa asiakastani onnistumaan tavoitteissaan?
  5. Luo aivan uudenlainen, ketterään palveluun rakentuva linkki sinun ja asiakkaasi välille.

 

Kun digitaalinen sovellus hoitaa aiemmin manuaalisina pidetyt tehtävät, jää tilitoimistollesi yksi kysymys. Mihin sinä haluat vapautuneen ajan käyttää?

Onko sinun tilitoimistosi valmis digitaaliseen loikkaan? EmCe 365 on verkkopalvelu, joka tuo kaikki taloushallinnon työkalut yhteen paikkaan. Lue lisää »


 

Kirjoittaja: Susanna Suomela

EmCen markkinointipäällikkö. Liittynyt EmCeläisiin keväällä 2015. Arvostaa hyvin muotoiltuja asioita, olipa kyse tuotteista, palveluista tai busineksestä. Aloittaa ruokalistojen lukemisen aina jälkiruuista. Löytänyt uuden harrastuksen ilmajoogasta. Haluaisi oppia valokuvaamaan ja seisomaan käsillään.