Kouluttajan 5 nostoa Taloushallinnon käyttäjäpäiviltä

Taloushallinnon käyttäjäpäivillä Taloushallintoliiton kouluttaja Leena Rekola-Nieminen kertoi mitä tulee huomioida nyt kun ensimmäinen vuosi uutta kirjanpitolakia on takana ja ensimmäiset tilinpäätökset ovat tekemistä vaille valmiit. Tässä viisi asiaa, joihin on syytä kiinnittää huomiota:

1. Kirjanpitovelvollisuus laajenee

Kirjanpitovelvollisuus koskee jatkossa käytännössä kaikkia, joilla on y-tunnus. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjanpitovelvollisuus voi tulla eteen yllättäen ja koskettaa yhä laajemmin myös luonnollisia henkilöitä. Esimerkiksi kalastuskunta tai tienhoitokunta voi olla kirjanpitovelvollinen, jos organisaatiolla on y-tunnus. Lue lisää tästä »

2. PMA tuo helpotuksen tilinpäätöksen liitetietovaatimuksiin

Valtioneuvoston uusi asetus pien- ja mikroyrityksen tilinpäätöksessä esitettävistä tiedoista (eli tuttavien kesken PMA) keskeisenä periaatteena on pienten yritysten hallinnollisen taakan keventäminen. Asetus tuo merkittävää helpotusta lähinnä liitetietojen osalta. Lue lisää tästä »

3. Tilinpäätös kannattaa tehdä aina

Vaikka uusi asetus sallii löyhemmän tilinpäätöskäytännön, kannattaa kaikkien kirjanpitovelvollisten tehdä tilinpäätös vähintään verotuksen toimittamista sekä sidosryhmien raportointia varten. Jos liitetietoja ei tule esitettäväksi, niin tehdään kuitenkin tuloslaskelma ja tase.

4. Älä anna maksuperusteisen kirjanpidon hämätä

Maksuperusteisen kirjanpidon tekeminen on sallittua PMA:n mukaan, mutta helpottaa harvoin kirjanpidon tekemistä käytännössä. Tilinpäätös tulee kuitenkin tehdä suoriteperusteisesti ja tarkoittaa usein lisätöitä tilinpäätösvaiheessa, jos kirjanpito on maksuperusteisesti tehty. Huomiota kannattaa kiinnittää myös alv-vähennysoikeuteen, jos esimerkiksi tehdään investointeja ulkopuolisen rahoituksen avulla (rahoitusleasing).

5. Muista aktivoinnit ja suunnitelman mukaiset poistot

On hyvä muistaa, että aktivoinnit ja suunnitelman mukaiset poistot ovat jatkossa pakollisia myös yhdistyksillä ja säätiöillä.

Kiitos vielä kaikille Talous- ja Palkkahallinnon käyttäjäpäiville osallistuneille niin Helsingissä kuin Jyväskylässä. Toivottavasti saitte kattavan annoksen uutta tietoa ja valmiudet uuteen vuoteen. Mikäli jokin oleellinen asia jäi mielestäsi käsittelemättä tai kaipaisit lisäkoulutusta, otathan yhteyttä joko omaan yhteyshenkilöösi tai laita viestiä osoitteeseen koulutukset@emce.fi.


 

Kirjoittaja: Jukka Vihtkari

EmCen tuotepäällikkö. Aloittanut EmCessä 1900-luvulla, tarkemmin elokuussa 1999. Tykkää kilpailla asiassa kuin asiassa. Ruuan kanssa tärkeintä on hyvä seura sekä tähän liittyen erityisesti perheen yhteiset hetket. Vapaa-ajasta iso osa kuluu nuorten yleisurheiluharjoittelun sekä valmennuksen parissa, josta on tullut suoranainen intohimon kohde. Haluaisi oppia soittamaan jotain, vaikkapa pianoa tai kitaraa.