Mikä ihmeen BI?

Onko tämä nyt se kaivattu kristallipallo yrityksen johtamiseen vai perusraportteja käärittynä karkkipaperiin? Mistä Business Intelligencessä on kyse ja voisiko siitä olla hyötyä sinun liiketoiminnassasi?

Business_Intelligece_1200x405-1

Tyypillisesti johtamiseen ja liiketoiminnanohjaukseen liittyvä tieto on hajallaan useissa eri järjestelmissä, jolloin yrityksillä on vaikeuksia muodostaa kokonaiskuva liiketoiminnan sen hetkisestä tilasta. Jotenkin tieto tulisi kuitenkin saada kerättyä mielekkääseen muotoon ja jaettua mahdollisimman monelle osapuolelle ajasta ja paikasta riippumatta. Yrityksillä ei ole välttämättä tarvittavaa osaamista tiedon keräämiseen tai tietoutta tarjolla olevista ratkaisuista, jotka tarjoaisivat tiedon nopean ja helpon analyysin.

Kun ihmiset tuodaan saman tiedon lähteelle, päällekkäisen sekä manuaalisen työn määrä saadaan minimoitua. Ennen kuukausittaiset vakiomuotoiset raportit riittivät tukemaan päätöksen tekoa, mutta nykyään yrityksilä on suuri tarve päästä ajantasaisiin lukuihin käsiksi heti ja mahdollisimman pienellä vaivalla.

Tyypillisesti tieto on hajallaan sikin sokin siellä sun täällä.

BI tulee sanoista Business Intelligence eli liiketoimintatiedon hallinta ja analysointi. Gartner määrittelee BI:n moniuloitteisena sateenvarjokäsitteenä, jonka tavoitteena on kehittää ja optimoida yrityksien päätöksentekoprosesseja. Käsite sisältää tarvittavan infrastruktuurin ja työkalut tietojen hankintaan ja analysointiin.

Raportointia varten useista eri järjestelmistä kerätään oleellinen tieto tietovarastoihin. Tietovarastossa olevaa dataa yhdistetään, muokataan ja jalostetaan vastaamaan yrityksen raportointitarpeita. Toisin sanoen BI-ratkaisut mahdollistavat eri lähteistä kerätyn tiedon yhtäaikaisen tarkastelun ja analysoinnin yhden näkymän kautta.

BI toimii siis ikkunana yrityksen tietovarantoihin, mutta käsitettä ei voida kuitenkaan arvioida ainoastaan järjestelmänäkökulmasta, sillä raakadatan hyödyntäminen ei itsessään vie liiketoimintaa eteenpäin vaan tietoa pitää osata myös johtaa. Hankittu tieto pitääkin pystyä tiivistämään ymmärrettävään määrään numeroita, eli tiedon hakeminen ja käsittely tulisikin lähteä liikkeelle liiketoiminnan ja sen tarpeen pohjalta.

BI toimii ikkunana yrityksen tietovarantoihin ja mahdollistaa eri lähteistä kerätyn tiedon yhtäaikaisen tarkastelun ja analysoinnin yhden näkymän kautta.

Tietoyrityksissä asiantuntijoiden tietotarpeet ovat hyvinkin moninaiset. BI:n tavoitteena onkin mallintaa ja rakentaa tieto muotoon, joissa organisaation eri ihmiset tavoittavat oikean tiedon oikeaan aikaan. BI-työkalun tuomat visualisointiratkaisut muuttavat tiedon visuaalisiksi tarinoiksi mahdollistaen päivittäisen tiedon tehokkaan ja nopean analysoinnin.

Informaation arvo realisoituu vasta käytössä. Ajantasainen informaatio ja laadukkaat raportit takaavat luotettavan pohjan yrityksen päätöksille. BI-ratkaisut tarjoavat tietotyöläisille automatisoidut ratkaisut operatiivisen ja strategisen liiketoiminnan päätöksenteon tueksi ajasta, laitteesta ja paikasta riippumatta. Näin ollen manuaalinen tiedonhaku ja muokkaaminen pystytään minimoimaan ja tietotyöläiset voivat keskittyä liiketoiminnan kannalta tärkeimpiin asioihin.

Ajantasainen informaatio ja laadukkaat raportit takaavat luotettavan pohjan yrityksen päätöksille.

Microsoftin tarjoaman raportointi- ja analysointipalvelun Power BI:n avulla on helppo yhdistellä dataa muun muassa eri järjestelmistä, tiedostoista sekä internetistä. Vuorovaikutteisen visualisoinnin avulla on helppo analysoida korkean tason lukuja, mutta myös porautua alemman tason faktoihin. Raporttien teko on nopeaa ja helppoa; vuorovaikutteisen ja visuaalisen raportin voi luoda valmiiksi minuuteissa. Ajantasaiset raportit ovat lopulta tarkasteltavina joko selaimen tai mobiiliappsin välityksellä.

Jos haluat lisätietoja Business Intelligence ratkaisuistamme, ota yhteyttä myyntiin.

 


Kirjoittaja: Niina Lehtonen