Mikä on Microsoft 365 Copilot ja miten se muuttaa tekemistämme?

Tekoälybuumin aalto on pyyhkäissyt vauhdilla ja on ollut vaikeaa välttää keskusteluja ChatGPT:stä, Bardista ja Microsoftin Copilotista. Microsoft lanseerasi oman Copilot-tekoälymallin viime vuoden maaliskuussa, mikä tuo tekoälyn ominaisuudet kaikille tuttuihin Microsoft 365 -tuotteisiin, kuten Wordiin, Exceliin, PowerPointiin ja Teamsiin. Mutta myös meitä kiinnostavaan Microsoft Dynamics 365 Business Central -toiminnanohjaukseen. Mikäli Copilot ei ole vielä sinulle tuttu juttu, jatka lukemista.

Mikä on Microsoft 365 Copilot?

Yksi viimeaikaisista merkittävimmistä teknologisista edistysaskeleista ohjelmistokehityksen alalla on ollut Microsoftin kehittämä Copilot. Tämä älykäs koodaustyökalu perustuu syväoppimiseen ja tekoälyyn, tarjoten ohjelmoijille uuden tavan lähestyä koodin kirjoittamista. Copilot oli odotetusti Microsoftin partneritapahtuman, Directions EMEA 2023, esityksissä vahvasti keskiössä. 

Microsoft Copilot perustuu OpenAI:n kehittämään GPT-4 -tekoälymalliin, joka on  suunniteltu luomaan inhimillisen kaltaista tekstiä ja avustamaan erilaisilla tekoälyratkaisuilla käyttäjiä eri sovelluksissa. Olipa kyseessä dokumentin luominen, Teams-kokouksen järjestäminen tai sähköpostien hallinta, Copilot tekee näistä tehtävistä nopeampia ja intuitiivisempia. Copilot ei kuitenkaan rajoitu ainoastaan M365-sovelluksiin, vaan sen toiminnallisuuksia laajennetaan kattamaan monipuolisesti eri Microsoftin työkaluja, kuten Business Central -toiminnanohjausta, Power BI:ta ja Defender tietoturvatyökaluja. 

Kun kysyin Microsoftin Bing -hakukoneelta – joka hyödyntää nyt myös Copilotia – miten Copilot toimii, sain vastaukseksi:

Copilot on Microsoftin kehittämä tekoälyavustaja, joka yhdistää suurten kielimallien (LLM) tehokkuuden Microsoft Graphin dataan. Se tarjoaa mukautettua apua erilaisiin tehtäviin ja toimintoihin. Copilotilla on suora pääsy käyttäjän Microsoft 365:ssä oleviin tietoihin ja sovelluksiin, kuten kalenteriin, sähköposteihin, asiakirjoihin ja kokouksiin. Se yhdistää ChatGPT:n ja Microsoft 365:n tehokkaasti. Copilot voi auttaa monipuolisesti työtehtävissä ja toiminnoissa. 😊” (Ja kyllä, loppuun sain tämän hymiön.)

Copilot D365 - EmCe

Katso videolta, miten Copilot toimii käytännössä: 

Miten Copilot teknologia toimii?

Copilot on erinomainen apuvälinen Microsoft 365 -sovellusten käyttäjille. Se helpottaa M365-ohjelmien käyttöä tarjoamalla käyttäjille uuden sivupaneelin, joka mahdollistaa käyttäjän luonnollisen kielen käyttämisen ohjelman käskyttämisessä. Tämän jälkeen ohjelma voi vastata tekemällä tarvittavia muokkauksia tai muita toimintoja. Taustalla toimiva OpenAI:n GPT-4 -tekoälymalli on kytketty organisaatiodataan. Tässä on muutamia tapoja, joilla voit hyödyntää Copilotia:

  • Voit vaikkapa työpäivän aluksi luoda yhteenvedon tärkeimmistä sähköposteista, laatia asiakkaille sähköposteja ja aikatauluttaa kokouksia: “Laadi sähköposti asiakkaalle X” tai “Lisää kokous kalenteriini tiistaille klo 14.”

  • Voit pyytää apua moniin yleisiin kysymyksiin: “Miten lisään allekirjoituksen Outlookiin?” tai “Mikä on OneDrive?”

  • Voit pyytää Copilota auttamaan kirjoittamaan koodia eri ohjelmointikielillä: “Luo Python-skripti, joka laskee Fibonacci-sarjan” tai “Korjaa tämä virhe JavaScript-koodissani.”

  • Voit luoda PowerPoint-esityksen suoraan Word-muotoisen tarjouksen pohjalta tai pyytää Copilota tekemään tiivistelmän Teams-kokouksesta.

Katso videolta, miten Copilot teknologia toimii:

Copilot toimii ohjelmoijan apuna

Copilot on erikoistunut kuitenkin koodin tuottamiseen. Se toimii yhteistyössä ohjelmoijan kanssa ja ehdottaa koodinpätkiä tai jopa kokonaisia toimintoja sen perusteella, mitä ohjelmoija on jo kirjoittanut ja mitä tavoitteita hänellä on. Tämä nopeuttaa koodausprosessia merkittävästi ja auttaa vähentämään inhimillisen virheen mahdollisuutta. Copilot tukee useita ohjelmointikieliä ja soveltuu erityisen hyvin monimutkaisiin projekteihin, missä nopeus ja laatu ovat avainasemassa.

  • Copilotin avulla ohjelmoijat voivat kirjoittaa koodia nopeammin, kun jokaista riviä ei tarvitse kirjoittaa alusta alkaen. Työkalu ymmärtää kontekstin ja auttaa täydentämään koodia automaattisesti.

  • Copilot ei ole pelkkä automaattinen koodintuottaja, vaan se tarjoaa myös laadukkaita ehdotuksia. Ohjelmoijat voivat oppia uusia käytäntöjä ja noudattaa parhaita ohjelmointitapoja Copilotin tarjoamien esimerkkien avulla, mikä taas parantaa koodin laatua.

  • Tekoäly tukee tiimityötä, kun tiimin jäsenet voivat jakaa koodinpätkiä ja ehdotuksia keskenään. Tämä lisää yhteistyötä ja auttaa tiimejä rakentamaan yhtenäisempää ja tehokkaampaa koodipohjaa.

  • Kun koodausprosessi nopeutuu ja virheet vähenevät, yritykset voivat saavuttaa kustannussäästöjä. Näin Copilot voi auttaa organisaatioita optimoimaan ohjelmistokehitysresurssejaan.

Vaikuttavaa vai mitä? Ohjelmistoissa on tavallisesti paljon ominaisuuksia minkä olemassaoloa käyttäjät eivät tiedä, osaa käyttää niitä tai niihin ei yksinkertaisesti ole resursseja perehtyä ja ottaa käyttöön. Tekoäly toimii apuna myös tässä ja mahdollistaa ohjelmistojen ominaisuuksien täysimääräisen hyödyntämisen.

Joko olet testannut Copilotia? Testaa tästä >

Haluatko kuulla lisää? 

Mikäli haluat kuulla Microsoftin Business Central -ratkaisuista tai keskustella yrityksen muihin toiminnanohjaukseen liittyvistä kysymyksistä, laita viestiä niin jutellaan miten voimme olla avuksi. Meillä asiakkaat tuntevat meidät nimeltä! 

Harri Lukkari 
Toimitustusjohtaja / ERP-ratkaisut 
p. 040 905 1258
harri.lukkari@emce.fi