Neljä vinkkiä, miten teet tilitoimistosi liiketoiminnasta kannattavampaa

Kannattavuus on yritystoiminnan perusedellytys ja se onkin liiketoiminnan tärkeimpiä mittareita. Tilitoimistosi liiketoiminta on kaikessa yksinkertaisuudessaan kannattavaa, kun sen tulot ovat suuremmat kuin kustannukset.

Tässä blogissa käymme läpi konkreettisia tekijöitä, mitkä vaikuttavat tilitoimistosi kannattavuuteen. Huomaathan, että blogiteksti ei kovin syvällisesti käsittele taloudellisia tunnuslukuja, kuten käyttökatetta tai omavaraisuusastetta, vaan tässä blogitekstissä ollaan hieman käytännöllisempien seikkojen äärellä. Lisäksi käymme läpi löydöksiä Administer Groupin tekemästä vertailusta, jossa halusimme selvittää, miten kannattavia EmCe-ohjelmistoa käyttävät tilitoimistot ovat muita taloushallinnon ohjelmistoja käyttäviin tilitoimistoihin verrattuna.

Voiko kirjanpito-ohjelman valinnalla olla vaikutusta tilitoimistosi kannattavuuteen?

Lähdetään liikkeelle Administer Groupin kesällä 2023 tekemästä selvityksestä, jossa halusimme tutkia, voiko kirjanpito-ohjelman vallinnalla olla vaikutusta tilitoimiston kannattavuuteen. Erityisesti halusimme selvittää, miten kannattavia EmCe-ohjelmistoa käyttävät tilitoimistot ovat muita taloushallinnon ohjelmistoja käyttäviin tilitoimistoihin verrattuna. Vertailussa oli mukana kaiken kaikkiaan 24 EmCe-ohjelmistoa pääjärjestelmänään käyttävää tilitoimistoa ja 645 muita taloushallinnon ohjelmistoja käyttäviä tilitoimistoja. Kaikki selvityksessä mukana olleet tilitoimistot olivat keskisuuria liikevaihdoltaan 100-500k€ tilitoimistoja. Yksittäiset hyvin pienet ja hyvin suuret tilitoimistot jätettiin selvityksen ulkopuolelle. 

Administer Groupin tekemän selvityksen mukaan EmCe-ohjelmistoa käyttävien tilitoimistojen liikevoittoprosentti oli 11,7 % korkeampi kuin muilla tilitoimistoilla. Ehkä hieman yllättävääkin oli, että keskimääräisen tilitoimiston (mediaani) liikevoittoprosentti oli jopa 3,7 prosenttiyksikköä eli 55,0 % korkeampi EmCe-ohjelmistoa käyttävissä tilitoimistoissa verrattuna muita taloushallinnon ohjelmistoja käyttäviin tilitoimistoihin. Lisäksi selvityksessä ilmeni, että EmCe-ohjelmistoja käyttävistä tilitoimistoista positiivisen tuloksen on tehnyt 6,2 % useampi verrattuna muita taloushallinnon ohjelmistoja käyttäviin tilitoimistoihin. 

Selvityksen perusteella, EmCe-ohjelmistoa käyttävät tilitoimistot olivat siis hieman kannattavampia muita kirjanpito-ohjelmia käyttäviin tilitoimistoihin verrattuna. Entäpä, mitkä muut tekijät voivat vaikuttaa tilitoimiston kannattavuuteen? 

VINKKI 1: Hinnoittele tilitoimistopalvelusi oikein

Tilitoimistojen käyttämät talous- ja palkkahallinnon ohjelmistot voidaan hinnoitella hyvin eri tavoin. Joissain talous- ja palkkahallinnon ohjelmistoissa on käytössä kiinteä kuukausi- tai vuosimaksu, joka voi perustua esimerkiksi yrityksen liikevaihtoon. Toisissa ohjelmissa hinta voi perustua taas tositteiden, tapahtumien tai käyttäjien määrään.

Lisäksi tilitoimisto määrittelee itse, miten loppuasiakkaalle tarjottavan palvelukokonaisuuden hinnoittelee. Palvelukokonaisuuden hinnoittelutapoja on monia, mutta yleisimmin tilitoimiston palvelun hinta voi perustua

  • tositteiden ja vientien lukumäärään
  • kirjanpitäjän käyttämän ajan määrään eli tuntiveloitukseen
  • yllä mainittujen yhdistelmään

tai

  • hinta voi olla osittain tai täysin kiinteä


EmCen kirjanpito-ohjelmassa on kiinteä kuukausiveloitus, mikä perustuu käyttäjämääriin. Käyttäjämääriin perustuva hinta on helppo budjetoida ja tilitoimisto välttyy myös yllättäviltä transaktiokuluilta. Maksamasi hinta ei kasva, vaikka asiakasyrityksiä olisi enemmän. Voit hoitaa ilman lisäkuluja niin monta asiakkuutta kuin vain ehdit.

VINKKI 2: Kiinnitä huomiota työn tehokkuuteen ja sitä kautta kannattavuuteen

Tilitoimiston ohjelmistovalinnalla on merkitystä tilitoimiston tehokkuuteen ja kannattavuuteen sekä henkilökunnan ja asiakkaiden tyytyväisyyteen. Monessa tilitoimistossa varmasti mietitään, mikä olisi sopiva kirjanpito-ohjelma oman tilitoimistoliiketoiminnan pyörittämiseen ja kannattaako asiakkaita palvella yhdellä vai usealla eri kirjanpito-ohjelmalla. 

Keskittämällä asiakkaat yhteen järjestelmään säästyy valtavasti aikaa. Työntekijät osaavat ohjelmiston perusteellisesti ja voivat käyttää yhdenmukaisia prosesseja asiakkaiden kanssa. Lisäksi nykyaikaiset ohjelmat mahdollistavat paljon automaatioita, jotka säästävät aikaa lisäarvoa tuottaviin palveluihin. EmCe-ohjelman automaatio helpottaa työtaakkaasi ja esimerkiksi tilinpäätösaika ei ole läheskään niin työntäyteinen, kun käytössäsi on EmCe Kirjanpito-ohjelman tilinpäätöstoiminnot. Lisäksi EmCe-ohjelmistoon kehitetty automaatio on ollut hallittua, jolloin automaation aiheuttamia virheitä ei pääse syntymään. 

”Emce-ohjelmisto säästää Marin työaikaa merkittävästi, sillä esimerkiksi tilinpäätösraportit saa helposti tehtyä ohjelmiston valmiita raportointipohjia hyödyntäen.”

MARI VUORINEN, MOMGARF OY

Lue asiakasreferenssi >>

”EmCen Tilinpäätös-työkalu on meille täysin kriittinen asia ruuhka-ajasta selviytymiseen. Aikaisemmin teimme muun muassa liitetiedot käsin, mihin kului järjettömän paljon työaikaa. Nyt teen neljä pienen yrityksen tilinpäätöstä samassa ajassa, kun ennen tein yhden!”

SAIJA VIHTKARI, CLERICA

Lue asiakastarina >>

VINKKI 3: Määrittele kannattavimmat asiakkaasi

Monet tilitoimistot tekevät nykypäivänä asiakasyrityksen kirjanpidon sähköisesti, sillä sähköinen taloushallinto yksinkertaisesti säästää aikaa, vaivaa ja paperia. Tilitoimistot ovat olleet helpottuneita, kun kuittirumba on helpottunut, voi työskennellä vapaammin – kotona toimistolla tai vaikkapa etelässä. Mutta, mitkä vaikutukset sähköisellä ja mappikirjanpidolla on tilitoimistosi kannattavuuteen?

Mappikirjanpito voi olla tilitoimistolle kannattavampaa kuin sähköinen kirjanpito, jos kaiken työn voi laskuttaa asiakkaalta. Jos kirjanpitäjän täytyy käydä läpi käsin paperikuitit, kuluu siihen enemmän aikaa, ja se myös näkyy asiakkaan laskussa. 

Sähköisessä kirjanpidossa aikaa ei kulu niin paljon rutiineihin, sitä vapautuu asiakkaan konsultointiin ja vaikkapa yrityksen taloushallinnon kehittämiseen. Tilitoimisto voi opastaa asiakasta esimerkiksi budjetoinnissa tai kassavirtalaskelmissa. Parhaimmillaan sähköinen kirjanpito auttaa siis luomaan lisämyyntiä. 

EmCe-ohjelmalla hoidat sekä sähköiset että perinteiset asiakkaat kätevästi samassa ohjelmassa, etkä joudu opettelemaan useaa eri ohjelmaa. Kun kaikki asiakkuudet ovat yhdessä järjestelmässä työt hoituvat tehokkaammin ja edullisemmin. Voit myös opastaa mappiasiakkaita pikkuhiljaa kohti sähköistä kirjanpitoa.  

VINKKI 4: Tunne tilitoimistosi tunnusluvut

Tilitoimistollesi on tärkeää, että tunnet oman yrityksesi talousluvut ja ymmärrät näin mikä vaikuttaa mihinkin. Numerot eivät valehtele. Sen takia ne ovat liiketoiminnassa niin tärkeitä. Yrityksesi kannattaa valita tietyt tunnusluvat, mitä ymmärtää ja seurata aktiivisesti. Yrityksesi tärkeimmät top 3 -tunnusluvut voisivat vaikkapa näyttää tältä:

  • vanha kunnon myyntikate
  • yrityksen vakavaraisuus
  • liikevoitto

Tilitoimistosi tärkeimpiä tunnuslukuja kannattaa analysoida ja olla tietoinen siitä, mistä muutokset johtuvat. Kun seuraat aktiivisesti tilitoimistosi  tärkeimpiä taloudellisia tunnuslukuja, ymmärrät mistä yrityksesi saa tuloja ja menoja, mistä raha tulee ja mihin sitä kuluu ja ennen kaikkea mikä on kannattavaa liiketoimintaa ja mikä ei. 

Haluatko kuulla lisää, millaisia ratkaisuja EmCellä on tarjota tilitoimistollesi? Voit tutustua EmCe-ohjelmistoihimme tästä linkistä ja katsoa halutessasi myös EmCe-ohjelmiston pikaesittelyn! Jos sinulla herää kysymyksiä, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä! Kerromme mielellämme lisää, minkälaisia ratkaisuja meillä on tarjota tilitoimistosi tarpeisiin!

Haluatko kuulla lisää?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä mitä ohjelmistoliiketoiminnassa tapahtuu.